base 40 ks

Vitajte v chillishope

Chillishopa je mini projekt - pestovanie, spracovanie a distribúcia chilli v blízkom okolí pre priateľov pálivého a známych. Stránka nieje ani nebude eshop :-). Pozri, čo mám dostupné v prípade záujmu o niečo z výrobkov výmenou za malú podporu ma kontaktuj jedným zo spôsobov: e-mailom, na instagrame, telefonicky.

Všetko čo tu nájdeš, sú moje domáce výrobky. Papričky mi učarovali pred ôsmimi rokmi. Chilli pestujem v relatívne rozumnom množstve v najlesnatejšom okrese Slovenska – Gelnica, v domácich podmienkach popri práci, športe a cestovaní. Hnojím len bio prírodnými, minerálnymi alebo svojpomocne vyrobenými hnojivami (cafe, škrupiny, žihľava, banány…). Chilli pestujem a spracuvávam pre radosť. Táto výmena mojich hotových produktov za podporu projektu mi umožňuje šíriť radosť medzi ľudí, obľubujúcich pálivé a schopných oceniť tradičnú domácu prácu.

Ponuka 2024

11.11.2024: Fermentované omáčky sú hotové. Viac v popise.

Popis výrobkov

Dátumy výroby

Všetko aktuálne v ponuke chillishopy je vyrobené v októbri/novembri roku 2024.

Minimálna trvanlivosť

Práškové chilli má v podstate neobmedzenú trvanlivosť, ale časom stráca na chuti, farbe a intenzite. Odporúčame spotrebovať do 10. mesiaca 2025. Pri pravidelnom otváraní je prirodzenou vlastnosťou “hrudkovanie” kedy dehydrovaný prášok absorbuje vzdušnú vlhkosť. Odporúčame využiť špáradlo. Neotvorené nakladané chilli má neobmedzenú trvanlivosť,  časom stráca štrukturálnu a farebnú kvalitu. Po otvorení odporúčame uchovávať v chladničke a spotrebovať do troch mesiacov. Odporúčame spotrebovať do 10. mesiaca 2025. Neotvorené omáčky majú znova v podstate neobmedzenú trvanlivosť a nedochádza k ich degradácii. Po otvorení odporúčame uchovávať v chladničke a spotrebovať do troch mesiacov. Odporúčame spotrebovať do 10. mesiaca 2025. 

Upozornenie

Všetko v ponuke v rámci projektu chillishopa je vyrobené v domácich podmienkach pre vlastnú spotrebu a pre blízky okruh rodiny, priateľov a ich priateľov. Odberatelia berú tento fakt na vedomie.

Fermentované omáčky

FATANERO

Pôvod: Mexiko & Afrika
Pálivosť: ~250 000 Scovilleho jednotiek (SHU)
Použitie: Skvelá pre milovníkov exotických chutí, omáčka Fatanero oživí grilované jedlá, burrito, aj burgre. Vhodná tiež na dochutenie šalátov alebo ako základ pre pikantné dipy a marinády, ktoré potrebujú trochu citrusového šmrncu.
Chuťový profilTáto naša štandardná kombinácia africkej Fatalii a karibského Habanera spája to najlepšie z oboch svetov. Fatalii prináša intenzívnu citrusovú sviežosť s jemným nádychom citrónu, zatiaľ čo Habanero pridáva hĺbku a tropickú sladkosť. Fermentácia po dobu dvoch mesiacov prehlbuje chute a pridáva jemnú kyslosť, ktorá zvýrazňuje ich ovocné tóny a pridáva omáčke zložitú, prirodzenú komplexnosť. Výsledkom je bohatá, výrazná a zároveň harmonická omáčka.

Upozornenie: Nevhodné pre začiatočníkov v chilli svete.

Papričky Fatalii a Habanero 96%, soľ 3%, jablčný ocot 1%.

TRINIDAD

Pôvod: Trinidad & Tobago
Pálivosť: ~1 500 000 Scovilleho jednotiek (SHU)
Použitie: Perfektná na dochutenie grilovaného jedla, gulášov, alebo do omáčok a dipov, kde chcete vytvoriť silný a dlhotrvajúci pálivý efekt. Skvele sa hodí aj na prípravu pikantných marinád, kde oceníte jej bohatú ovocnú zložku a výraznú pálivosť.
Chuťový profil: Omáčka Trinidad je explozívna kombinácia dvoch z najpálivejších papričiek na svete – 7 Pot a Moruga Scorpion. Paprička 7 Pot prináša bohatú, ovocnú sladkosť so štipkou zemitosti, zatiaľ čo Moruga dodáva intenzívnu, dymovú štipľavosť. Po dvojmesačnej fermentácii sa tieto chuťové profily ešte viac prehlbujú, čo vytvára omáčku s komplexnou, jemne kyslou chuťou, ktorá zvýrazňuje ovocné a pikantné podtóny.

Upozornenie: Nevhodné pre začiatočníkov v chilli svete. Teraz už vážne.

Papričky 7pot a Trinidad Moruga Scorpion 96%, soľ 3%, jablčný ocot 1%.

Zavárané

Jalapeňo

Pôvod: Mexiko
Pálivosť: 2 500 – 8 000 Scovilleho jednotiek (SHU)
Použitie: Skvelé na dochutenie burgerov, tacos, šalátov alebo ako príloha ku všetkému.
Chuťový profil: Svieža, jemne kyslá chuť s príjemnou dávkou štipľavosti. Jalapeños sú známe svojím chrumkavým, šťavnatým charakterom, ktorý zvýrazní každé jedlo. Zamatová pálivosť sa prelína s citrusovými tónmi a robí z nich dokonalú pochúťku. Tradičný sladkokyslý nálev.

Cibuľa, papričky, ocot, soľ, cukor, korenie, voda

Habanero

Pôvod: Karibik, Južná Amerika
Pálivosť: 100 000 – 350 000 SHU
Použitie: Zlatá stredná cesta. Habanero je ideálne na ochutenie jedál, kde chcete výraznú pálivosť. (Nečakane.) Hodí sa do omáčok, marinád alebo ako príloha na obzvláštnenie inak nudného jedla. Naša obľúbená odroda.
Chuťový profil: Habanero papričky ohúria svojou exotickou, ovocnou arómou s náznakmi manga a citrusov, no zároveň ukrývajú intenzívnu štipľavosť. Každé sústo vám prináša sladký a pálivý výbuch chutí, ktorý povznesie vaše pokrmy na novú úroveň.

Cibuľa, papričky, ocot, soľ, cukor, korenie, voda

Naga & Jolokia

Pôvod: India (Naga, Bhut Jolokia)
Pálivosť: 800 000 – 1 500 000 SHU
Použitie: Vhodné pre milovníkov extrémne pálivých jedál. Používa sa v kari, pikantných omáčkach alebo ako dochucovadlo do jedál, ktoré majú byť ďalej nejedlé. Ideálne ako zábava. Väčšine normálnych ľudí pokazí jedlo. Viac vám ostane.
Chuťový profil: Divoká kombinácia papričiek Naga a Bhut Jolokia ponúka komplexnú, zadymenú a zemitú chuť, ktorá zanechá trvalý dojem. V každom súste pocítite hlbokú intenzitu s jemnými ovocnými podtónmi, ktoré sú následne prehlušené extrémnou pálivosťou, čo z nich robí neodolateľný zážitok pre odvážnych gurmánov.

Cibuľa, papričky, ocot, soľ, cukor, korenie, voda

Omáčky

Černicová

Pôvod: Kombinácia domácich černíc (Slovensko) a pálivých papričiek Habanero (Karibik)
Pálivosť: Jemne pálivá
Použitie: Výborná k burgrom, grilovanému jedlu alebo ako omáčka k syrom. Sladko-pikantná chuť omáčky sa hodí aj do šalátov.
Chuťový profil: Predstavte si sladkú šťavnatú černicu, ktorá sa harmonicky spája s jemne pálivými tónmi papričiek. Táto omáčka vás uchváti svojou ovocnou sviežosťou, kde pálivosť len jemne dopĺňa sladkosť černíc. Ideálna pre tých, ktorí majú radi neobvyklé chuťové zážitky.

Černice, papričky habanero, cibuľa, trstinový cukor, ryžový ocot, korenie

Čučoriedková

Pôvod: Kombinácia lesných čučoriedok (Slovensko) a pálivých papričiek Habanero (Karibik)
Pálivosť: Jemne pálivá
Použitie: Výborná k burgrom, grilovanému jedlu alebo ako omáčka k syrom. Sladko-pikantná chuť omáčky sa hodí aj do šalátov. Náš favorit na ochutenie burgrov a všetkého ostatného.

čučoriedky, papričky habanero, cibuľa, trstinový cukor, ryžový ocot, korenie

Korenie

Habanero

Pôvod: Karibik, Južná Amerika
Pálivosť: 100 000 – 350 000 SHU
Použitie: Svetovo obľúbená paprička. Prášok vhodný úplne všade. Habanero má ovocnú, ale tak akurát pálivú chuť. Naša voľba číslo 1.

Sušené a mleté papričky

7pot a moruga

Pôvod: Trinidad a Tobago
Pálivosť: 1 000 000 – 2 000 000 SHU
Použitie: Názov 7 Pot je odvodený od jeho schopnosti ochutiť až sedem hrncov jedla. Vhodný pre tých, ktorí hľadajú extrémnu štipľavosť s ovocnými podtónmi. Morugu Scorpion ani netreba predstavovať. Naša voľba číslo 1 ak je habanero málo.

Sušené a mleté papričky

Carolina reaper

Pôvod: USA (Južná Karolína)
Pálivosť: 1 400 000 – 2 200 000 SHU
Použitie: Ideálny do extrémne pálivých omáčok, salsy alebo pri príprave pikantných jedál. Carolina Reaper je známa ako jedna z najpálivejších paprík na svete. Netreba ďalej predstavovať.

Sušené a mleté papričky

Carolina reaper peach

Pôvod: USA (Južná Karolína)
Pálivosť: 1 400 000 – 2 200 000 SHU
Použitie: Sladšia verzia klasickej Carolina Reaper. Ideálny do extrémne pálivých omáčok, salsy alebo pri príprave pikantných jedál. Carolina Reaper je známa ako jedna z najpálivejších paprík na svete. Netreba ďalej predstavovať.

Sušené a mleté papričky

Dragon breath

Pôvod: Spojené kráľovstvo
Pálivosť: 2 480 000 SHU
Použitie: Extrémne pálivý prach pre tých, ktorí hľadajú najvyššiu pálivosť. Hodí sa do varenia, omáčok, kari a polievok, ale s opatrnosťou kvôli jeho intenzite. Kandidát na porazenie Caroliny Reaper v pálivosti.

Sušené a mleté papričky

Death spiral

Pôvod: Spojené kráľovstvo
Pálivosť: 1 300 000 – 1 500 000 SHU
Použitie: Používa sa na extrémne pálivé jedlá a omáčky. Ovocná a citrusová chuť. Potomok a kríženec Nagy. U nás tohtoročná novinka.

Sušené a mleté papričky

Primotalii

Pôvod: Hybrid papričiek (spojenie 7 Pot Primo a Fatalii)
Pálivosť: 1 500 000 – 1 900 000 SHU
Použitie: Nová láska. Naše dve oblúbené odrody splodili dieťa. Silno pálivý prášok vhodný na prípravu omáčok, ktoré potrebujú extrémnu pálivosť.

Sušené a mleté papričky

Naga Jolokia peach

Pôvod: India (White Naga, Bhut Jolokia Peach)
Pálivosť: 800 000 – 1 500 000 SHU
Použitie: Ideálny na prípravu exotických jedál, sladko-pikantných omáčok a dochucovanie mäsových kari.

Sušené a mleté papričky

Jolokia

Pôvod: India
Pálivosť: 800 000 – 1 041 427 SHU
Použitie: Nestarnúca klasika. Vhodný na prípravu pikantných omáčok, kari alebo na dochutenie varených jedál. Bhut Jolokia je považovaná za jednu z najpálivejších papričiek.

Sušené a mleté papričky

Sezóna 2024

Nová sezóna, všetko od začiatku

Chilli sadíme začiatkom februára a prisvetľujeme ich umelým svetlom. Sadenice niekoľko krát presádzame kým sa dostanú na cieľové stanovisko. Rastliny priebežne prírodne prihnojujeme, upravujeme a striháme s cieľom maximalizovať výnos papričiek. K úrode a spracovaniu sa dostávame v priebehu augusta – októbra. Kým sa naše chilli dostane od semienka do hotového produktu pripraveného na zdieľanie prejde niekedy aj 9 mesiacov. Rok 2024 sa z pohľadu úrody vydaril. Pozitívnou stránkou je, že tento rok sme sa vyhli voškám a s tým spojenému ošetreniu postrekom.

Logo Chillishopa

Hory: Naše chilli rastie v horskej oblasti priamo pod lesom, kde má každý deň výhľad na zelené kopce.

Slnko: Ranné chvíle v záhrade pri východe slnka – ticho, kľud, svieži vzduch a rosa na listoch – sú magické. Večerné západy slnka tu prinášajú pokoj a sú ideálnym časom na starostlivosť o rastliny pred koncom dňa.

Fotogaléria